Allereerst dank aan iedereen die heeft meegewerkt aan de totstandkoming van de begroting 2025. Het is ieder jaar weer een klus. En dan mag de gemeenteraad er ook nog wat van vinden.
De raadsleden mogen met elkaar en het college in gesprek, in debat met elkaar en tot slot een besluit nemen. Diverse moties en amendementen zijn aangekondigd. Samen Hellendoorn heeft geen moties aangekondigd en gaat dat ook niet doen. Met deze algemene beschouwingen geven wij onze kijk op het voorstel van het college en aan het eind komen wij met onze conclusie.
Plannen.Er zijn diverse plannen en voorstellen. Het gaat om plannen in het zogenaamde fysieke domein/gebiedsontwikkeling. Daarbij springt in het oog de ontwikkeling van het terrein van Ten Cate. Niet elk plan op ruimtelijk gebied stemt ons echter gerust, zoals de plannen van het ministerie van Defensie voor de Sallandse Heuvelrug. Wij steunen het college in hun acties richting Den Haag voor behoud van dit natuurgebied.
Woningbouwplannen zijn er genoeg. Het besef bij het college is aanwezig dat hierbij oog is voor sturing op betaalbare woningen bij projecten van 10 woningen of meer.
Ook plannen op het gebied van duurzaamheid zijn aan gepresenteerd. Denk aan voorgenomen de investering in warmtepompen bij Zwembad Het Ravijn en de keuze van verduurzamen of verplaatsen gemeentewerf. Wat te denken van het opstellen van een subsidieregeling met als doel de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed. Tot slot is er het streven om de biodiversiteit te bevorderen. Daarvoor wordt het groenbeleidsplan opgesteld.
Er is ook nog het project herinrichting Huis voor Cultuur en Bestuur. Daarover hebben we als raad al een aantal vergaderingen aan gewijd. Laten we in 2025 een besluit nemen.
Het mooiste plan, een cadeau voor onze inwoners, is de brede Omgevingsvisie voor belangrijke onderwerpen als wonen, werken, zorg, onderwijs, recreëren, mobiliteit, natuurbehoud en duurzaamheid. Een visie die tot stand komt samen met onze inwoners, ondernemers, verenigingen en maatschappelijke organisaties. Het zijn namelijk onze inwoners, ondernemers en verenigingen die de gemeente maken en voor wie wij, organisatie, college en raad ons inzetten.
Ruimte. Om plannen te realiseren moet er ruimte zijn. Ruimte is een begrip dat vele vormen kent. In elk geval ruimte op drie gebieden:
- Ruimte op financieel gebied;
- Ruimte binnen/buiten de organisatie;
- Ruimte in de zin van grond, lucht en groen.
Financiële ruimte is er. Dat blijkt uit de begroting. Deze ruimte is mede veroorzaakt doordat projecten/investeringen zijn doorgeschoven. De reden van het doorschuiven is divers. Het gaat dan om capaciteit bij ketenpartners (kabelexploitanten bijvoorbeeld) en binnen de organisatie. We kunnen niet onbeperkt een beroep doen op en moeten prioriteiten stellen.
Fysieke ruimte is ook beperkt. We kunnen niet onbeperkt grond voor verschillende doeleinden gebruiken. We hebben grond nodig om te wonen, bedrijven te vestigen, ons te vervoeren, voor de ontspanning, etc. Er zijn grenzen aan wat er in de fysieke ruimte mogelijk is, ook vanwege tegenstrijdige belangen.
Inzetten van de ruimte. Wanneer de ruimte is, kan deze ook worden gebruikt. Dat betekent dat plannen worden uitgevoerd. Dat doen we met onze inwoners. Zeker waar het gaat om initiatieven die gevolgen hebben voor hun directe woon- en leefomgeving. Denk aan initiatieven op het gebied van woningbouw. Dan is het belangrijk om aan de voorkant omwonenden mee te nemen in wat er mogelijk gaat gebeuren. De gevolgen kunnen immers ingrijpend zijn.
Maar ook op het gebied van de zorg is er de afgelopen jaren veel van de gemeente Hellendoorn gevraagd. En dat blijft in de toekomst ook het geval. Wij hebben geconstateerd dat het college oog heeft voor de behoefte: daar waar er zorg nodig is, wordt deze verleend. Maar ook voor de (financiële) risico’s die het gevolg zijn van de zogenaamde open einde regelingen.
Ook zijn er financiële middelen beschikbaar voor mensen die een smalle beurs hebben. Als het gaat om de eerste levensbehoefte, maar ook om de gevolgen van (energie)armoede.
Er moet ook ruimte zijn voor de handhaving van de openbare orde en de veiligheid. Het is goed dat we een beroep kunnen doen op politie, brandweer, BOA’s. Zij staan voor onze inwoners klaar. Zij doen een stap naar voren waar de meeste een stap terug doen.
Meten. Tijdens het inzetten van de middelen en mensen, moet er ook gemeten worden. Gaat alles volgens verwachting? Blijft het financieel binnen de gestelde grenzen? Is het beoogde doel haalbaar met de beoogde personele inzet? Als blijkt dat het beoogde doel niet wordt gehaald, laat ons dat als raad tijdig weten. U heeft ons steeds meegenomen. Blijf dat ook doen. Wij worden er door inwoners en ondernemers op aangesproken.
Aanpassen. Blijkt tijdens de uitvoering dat er obstakels zijn, onvoorziene uitdagingen of anderszins. Dan moeten plannen worden aangepast. Kort en bondig: als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan.
Tot slot. Eventuele moties gaan wij beoordelen op onder andere noodzakelijkheid, haalbaarheid en eventuele gedane toezeggingen.
Conclusie.
U heeft van mij tegoed waarom Samen Hellendoorn geen moties of amendementen heeft ingediend. Er ligt al veel op het bordje van het college en de ambtelijke organisatie. Er zijn ambities. Wij zien dat het college deze ambities wil waarmaken. Hoe? Samengevat:
- Door het maken van Plannen;
- Daarvoor Ruimte te maken;
- Deze plannen door Inzet van mensen, materieel en middelen uit te voeren;
- De plannen te monitoren en tussentijds te Meten of de beoogde doelen zowel gelet op de uitvoering als op de kosten realiseerbaar zijn;
- En deze plannen indien nog Aan te passen.
Kortom, wat ons betreft is de begroting PRIMA.
Samen Hellendoorn,
Anja Wolterink, Martien Versmissen, Gerrit Haselhorst, Jan Veneman en Matthijs Knobben